openmonumentendag

Open Monumentendag Evergem 2022


Dit jaar vindt Open Monumentendag plaats op zondag 11 september en stellen wij een bijzonder stukje erfgoed in de kijker: de pronkzuil van Ertvelde.

Dit monument(je) voor de kerk valt echter helemaal niet op en is eerder zeer sober van uitvoering. Dit heeft veel te maken met de periode waarin het werd opgericht en waarvan het verhaal zal verteld worden in de kerk.

De zuil, waarop er openbare bouwwerken staan vermeld, is in slechte staat. Tijdens de zomermaanden worden er instandhoudingswerken uitgevoerd.


Een minitentoonstelling en een powerpoint presentatie mbt deze merkwaardige zuil is tijdens OMD te zien in de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk, Pastorijstraat 1 te Ertvelde, van 10 u tot 18 u. De inkom is gratis.


Open Monumentendag


In 2009 nam het bestuur van de Cultuurraad de draad op. De gemeente Evergem was reeds langere tijd afwezig op de landkaart van Open Monumentendag.

 

Ondanks het gebrek aan een erfgoedcel in Evergem, namen toch een aantal bestuursleden het initiatief om opnieuw deel te nemen aan de Open Monumentendag die elk jaar begin september wordt georganiseerd. Dit is geen Vlaams evenement. Ook de andere gewesten van het land nemen deel. Zelfs andere Europese landen kennen ook een dergelijke dag waarop monumenten uit ons rijk verleden voor het publiek worden open gesteld.

 

Open Monumentendag wil de bevolking en de overheid in Vlaanderen sensibiliseren om collectief zorg te dragen voor het onroerend erfgoed en het roerend en immaterieel erfgoed dat er deel van uitmaakt. Zowel het bouwkundig, landschappelijk als archeologisch patrimonium maar ook varend, rijdend, rollend en vliegend erfgoed kan deel uitmaken van het programma.

2017 - ‘Erfgoed en Natuur’: met deze gids in de hand maak je kennis met de herkomst van straatnamen, de geschiedenis van plaatsen en wetenswaardigheden over enkele monumenten.


2018 - in het teken van het einde van de Eerste Wereldoorlog: een fietsroute uitgetekend langs een aantal gebouwen en plaatsen met een 100 jaar oud verhaal. Een groot deel van het Meetjesland was Etappengebiet en Ertvelde was zelfs een Kommandantur. De Evergemse dorpen lagen tot op de dag van de wapenstilstand 11 november 1918 onder Duits artillerievuur.


Je kan hier de routes downloaden: